Update Mei 2021

Bewegen is het meest belangrijke en natuurlijke medicijn voor ons lichaam.

Hoeveel is er al wel niet geschreven over het onderwerp bewegen de afgelopen jaren. Er wordt veel geschreven over dit onderwerp, omdat het belangrijk is voor onze algehele gezondheid. Bij deze een aantal feiten op een rijtje

 • Een half uur bewegen verkleint de kans op meer dan veertig verschillende chronische

 • Fysieke inactiviteit is een risicofactor voor verschillende chronische ziekten.

 • Regelmatig bewegen en sport zorgt voor een vitaal gevoel.

 • Van regelmatig sporten worden we sterker en voorkomen we blessures.

Door de gezondheidsraad is er een beweegrichtlijn voor volwassen en ouderen opgesteld, ook wel bekend als de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. De belangrijkste punten staan in de afbeelding weergegeven met als toevoeging: ‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’.

Een gezonde leefstijl met voldoende beweging, draagt bij aan het voorkomen van verschillende soorten aandoeningen en het beperken van de effecten van deze aandoeningen. Hierbij hebben we het dus vooral over preventie. Primaire preventie is het voorkomen van verschillende blessures, aandoeningen of ziektes. Secundaire preventie is het verlagen van de ziektelast, ofwel het beperken van verschillende effecten. In sommige gevallen leidt meer beweging tot het minder innemen van medicatie of zelfs dat er helemaal geen medicijnen meer nodig zijn. 

Dit verhaal klinkt allemaal heel leuk en misschien zelfs vanzelfsprekend, maar dat is lang niet altijd het geval. Het moeilijkste van gedragsverandering is om uit een vicieuze cirkel te stappen. Je leefstijl aanpassen is niet van de ene op de andere dag gebeurd. Hiervoor heb je motivatie nodig, sociale steun, plezier, ofwel het moet vol te houden zijn voor een langere tijd. De belangrijkste vraag is dus hoe we bewegen langere tijd vol kunnen houden zonder in onze oude gewoonten terug te vallen. Het antwoord hierop is niet eenduidig en verschilt van persoon tot persoon. Belangrijk is dat je gaat bewegen om de hierboven geschreven redenen, maar ook omdat jijzelf het nut ervan in ziet. Zoek iets wat je leuk vindt om te doen en stel doelen. Dit hoeft niet alleen, maar kan natuurlijk ook samen met een bewegingsprofessional. Samen zet je de eerste stappen naar een gezonde leefstijl. Probeer de belemmeringen opzij te zetten en ga ervoor! 

 Als fysiotherapeut zijn wij dagelijks bezig met bewegen. Bewegen wordt ingezet als middel om het doel te bereiken. De uitdaging aangaan om patiënten te motiveren en te revalideren. Daarbij is het belangrijk voor patiënten de ideale beweegreden te vinden om dit vol te blijven houden. In de fysiotherapiepraktijk is bewegen dan ook de sleutel tot succes. 

Hieronder enkele tips om meer te gaan bewegen of te sporten:

 • Je hoeft niet aan een sport te doen om meer te gaan bewegen.
 • Neem wat vaker de fiets in plaats van de auto, de trap in plaats van de roltrap en wandel een paar keer per week.
 • Wandel een rondje in de lunchpauze.
 • Wissel je werkhouding af.
 • Stel je eigen doelen op die voor jou haalbaar zijn. 
 • Als je een doel op lange termijn hebt, stel dan ook doelen op voor de korte termijn. 
 • Vink de doelen af die je behaald hebt.
 • Zoek iets waar je plezier in hebt.
 • Zoek een wandel, fiets of sportmaatje.
 • Denk in oplossingen! 

De tips hierboven zijn het begin van een gezonde leefstijl. Advies daarbij is om niet alles in één keer om te gooien, maar stapje voor stapje te beginnen met die gezonde leefstijl. Bewegen is een onderdeel van deze leefstijl en kijk wat voor jou van toepassing is. Iedereen is anders en dit betekent dat bewegen ook voor iedereen anders is. Denk daarbij dat bewegen niet alleen goed is voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid. 

Twijfel niet. Vandaag is de eerste stap gezet door het lezen van deze blog. Succes!

Met sportieve groet,

Paul Jongmans
Jongmans-FysioSupport
06 – 48 47 1148
paul@jongmans-fysiosupport.nl

AFSPRAAK MAKEN