Update Mei 2021

Blessurevrij opbouwen van sportactiviteiten

De sportactiviteiten zijn weer begonnen voor zowel jong als oud. Langere tijd hebben we dit niet kunnen doen door de corona maatregelen. Nu we weer kunnen sporten is iedereen erg fanatiek en liggen er blessures op de loer. Hoe kunnen we er voor zorgen dat we de sportactiviteiten op een verantwoorde manier oppakken? 

Hierbij zijn zowel de trainer als de sporter belangrijk. We weten dat een toename van de belasting zorgt voor een verbetering in de sportprestatie. Hierdoor wilt iedereen het liefst de belasting zo snel mogelijk verhogen. Toch is het van belang om de belasting langzaam op te bouwen. Om blessures te voorkomen is het van belang dat de toename in belasting niet meteen te hoog is.

We spreken van een verhouding tussen de acute en chronische belasting. De acute belasting is de gemiddelde belasting van de afgelopen 7 dagen en de chronische belasting is de gemiddelde belasting van de afgelopen 28 dagen. Het is de bedoeling dat de verhouding tussen deze belasting ongeveer hetzelfde is. Wanneer de acute belasting één week omhoog schiet, omdat je meer hebt getraind dan anders, is de kans groter op een blessure. Het is dus belangrijk om deze geleidelijk op te voeren.

De belasting en belastbaarheid komen hier ook bij kijken. Dit kunnen we zien als een weegschaal. Wanneer de belasting te hoog wordt voor wat je aan kan, raakt de weegschaal uit balans. Als de weegschaal uit balans is, is de kans groter op blessures. Ook voeding, gezondheid, leefstijl en de werk- en mentale belasting hebben hun invloed op de balans van de weegschaal. 

Trek bij lichte symptomen aan de bel om ergere blessures te voorkomen. De fysiotherapeuten van Jongmans-FysioSupport kunnen u helpen bij eventuele klachten en advies geven over de sportbelasting. 

Bouw langzaam op en keer verantwoord terug naar je oude niveau. Succes! 

Met sportieve groet,

Paul Jongmans
Jongmans-FysioSupport
06 – 48 47 1148
paul@jongmans-fysiosupport.nl

AFSPRAAK MAKEN