Update Mei 2021

Gezond thuiswerken

Al een jaar lang is het Coronavirus in ons land, maar het heeft ons nog steeds stevig in de greep. Het aantal gevaccineerde mensen in ons land neemt toe en naarmate dat aantal stijgt, zien we steeds meer licht aan het einde van de lange, donkere tunnel. Eén van de gevolgen van Corona is dat veel Nederlanders thuis werken. De verwachting is dat dit percentage ook tijdens het ‘nieuwe normaal’ hoger zal zijn, dan voor de pandemie. Naast het thuiswerken met digitale vergaderingen zijn er nog meer dingen veranderd. Ontspanning door middel van een dagje weg of een wedstrijd spelen en/of bezoeken zit er helaas ook niet meer in. Hoe kunnen we er voor zorgen dat het thuiswerken geen klachten oplevert, dat we voldoende uitdaging vinden en ons niet gaan vervelen?

Op 29 augustus 2020 schreef de NOS: ‘Fysiotherapeuten zien meer fysieke klachten door thuiswerken’. Dit soort berichten worden echter niet gesteund door cijfers uit de Landelijke Database Fysiotherapie. Deze tonen namelijk helemaal geen stijging van het aantal nek- en schouderklachten in de fysiotherapiepraktijk. Er zijn verschillende verklaringen te bedenken waarom er in 2020 geen grote toename gevonden is in de fysiotherapiepraktijken. Er wordt meer thuisgewerkt, dus een toename van nek- en schouderklachten zou logisch zijn. Daarentegen zijn er op dit moment een hoop mensen die niet werken, zoals mensen in de horeca. Ook kan het zijn dat mensen bang zijn voor besmetting in de praktijk. Toch kunnen er wel degelijk klachten ontstaan als gevolg van een verkeerde werkhouding en te weinig beweging.

Eén van de tips: ‘Zorg voor een goede werkplek’. Maar waar voldoet een goede werkplek aan?

  1. Zorg ervoor dat het beeldscherm recht voor je staat op ongeveer een armlengte afstand. Zet de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte. 
  2. Plaats je voeten plat op de grond of op een verhoging. Neem een actieve zithouding aan. 
  3. Ga goed achter in de stoel zitten, zodat hierbij de rug wordt ondersteund door de rugleuning.
  4. De onderarmen rusten op het bureaublad.
  5. Wissel daarbij je werkhouding af. Kan je staan en zitten afwisselen, doe dat!

Daarbij is het niet altijd even makkelijk om het thuiswerken vol te houden. Contact met je collega’s en/of klanten is minder, de vergaderingen zijn allemaal digitaal en de wandeling tijdens de lunch zit er niet meer in. Een bore-out ligt op de loer. Een bore-out is eigenlijk het tegenovergestelde van een burn-out, maar de symptomen zijn vrijwel hetzelfde. Bij een bore-out zit je in een situatie waarin je niet genoeg gestimuleerd wordt, niet voldoende prikkels krijgt en/of onderbelast bent op het werk. Simpel gezegd kan je dus ziek worden door verveling. Met het thuiswerken is de kans op een bore-out aanwezig, wees hier bewust van en zoek uitdaging. Hieronder enkele tips om mee aan de slag te gaan. 

Tips om het thuiswerken vol te kunnen houden:

  • Plan je dag: volg je dagelijkse routine, houd je werktijden aan, stel duidelijke taken en doelen op die uitdagend zijn.
  • Neem vaak een korte pauze: door regelmatig een korte pauze te houden, houd je het werk beter vol.
  • Beweeg regelmatig: Wissel je houding af en denk hierbij aan die korte pauze. Sta daarbij zeker ieder uur op en loop even rond, haal wat te drinken of een tussendoortje.
  • Zorg voor ontspanning tussendoor: hierbij kom je even los van je werk en kan je je daarna weer optimaal focussen op je werk. Loop een korte ronde of denk aan ontspanningsoefeningen. Ook ontspanning buiten werktijden is belangrijk!
  • Houd contact met je collega’s en leidinggevende: maak afspraken wat er van je verwacht wordt wanneer je thuis werkt. Maar denk ook aan persoonlijk contact door bijvoorbeeld een online pubquiz of even bellen met collega’s na een dag thuiswerken.

Neem de tips ter harte om gezond thuis te werken. Signaleren van beginnende klachten is belangrijk. Denk hierbij ondere andere aan klachten van de spieren en gewrichten, maar ook hoofdpijn kan veroorzaakt worden door het thuiswerken. Bij Jongmans-FysioSupport helpen wij u graag om klachten te voorkomen, danwel te verhelpen.

Mocht u nog vragen hebben, neem gerust contact op!

Met sportieve groet,

Paul Jongmans
Jongmans-FysioSupport
06 – 48 47 1148
paul@jongmans-fysiosupport.nl

AFSPRAAK MAKEN