BEWEGEN IS GEZOND!

Nederland is een sportland. Meer dan de helft van de Nederlanders doet minimaal één keer per week aan sport. Vooral fitness, hardlopen en voetbal zijn populair. Veldvoetbal is de sporttak met de meeste blessures, bijna een derde deel van alle sportblessures in 2017 ontstond tijdens veldvoetbal. Bijna één op de vijf blessures ontstond door hardlopen en één op de zes door fitness. Je zou bijna gaan twijfelen of sporten dan wel zo goed voor je is……

Jazeker wel! Bewegen heeft effect op de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen. Het voorkomt dat je aders verstopt raken en verlaagt de bloeddruk. Ook vermindert het de kans op andere risicofactoren zoals diabetes, verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en aderverkalking. Na je dertigste neemt je botdichtheid af, waardoor ze steeds brozer worden. Sporten helpt dit tegen te gaan. Om sterk te worden en te blijven, moeten botten belast worden. Nog steeds niet overtuigd?

Door te sporten maakt je lichaam onder andere endorfine en serotonine aan. Beiden staan bekend als gelukshormonen. Endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect. Ook de hersenen en het geheugen zijn gebaat bij regelmatig sporten. Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor dit veroorzaakt wordt. Het vermoeden is dat bewegen de bloedsomloop bevordert, waardoor er meer zuurstof in de hersenen komt.

Je bent ’s avonds futloos en komt niet meer van de bank? Het lichaam komt door beweging op gang. Al na een paar weken regelmatig sporten voel je je energieker en heb je meer zin in dingen. Het helpt om vaste sportmomenten te prikken of met iemand af te spreken om het makkelijker vol te houden.

Naast alle gezondheidsvoordelen geeft sporten / bewegen je nog veel meer. Het geeft je meer zelfvertrouwen, maakt je socialer, creëert nieuwe vriendschappen, leert je grenzen stellen en er overheen gaan, zorgt dat je beter in je vel zit en het maakt je gelukkiger! BEWEGEN IS GEZOND!

Hopelijk hebben bovenstaande feiten je er van overtuigd dat je moet blijven sporten of dat je juist in beweging moet komen. Heb je momenteel pijntjes aan het bewegingsapparaat tijdens je training of wil je een verantwoorde start maken met bewegen? Bij Jongmans-FysioSupport op Sportpark Vierhoeven in Roosendaal helpen we u graag!

AFSPRAAK MAKEN